WordPress website snelheid optimaliseren in 5 stappen

Heb je ook last van een trage website waar afbeeldingen traag laden, een website die slecht scoort op Google en waar de bezoekers de website snel verlaten? Dit kan het gevolg zijn van een slecht geoptimaliseerde website.

De laadtijd van je website is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. WordPress website optimaliseren met de volgende 5 stappen!

Stap 1: Een goede webhosting zorgt voor een goede basis

Hoe snel je website zal laden is niet enkel afhankelijk van de inhoud van je website maar is vooral hard afhankelijk van de webhosting. Als de webhosting niet goed zit, dan gaan de volgende stappen vrijwel geen verbetering geven in snelheid.

Als je opzoek bent naar een nieuwe webhosting hou dan rekening met de snelheid, support en veiligheid van de webhostingprovider. Toch teveel twijfels? Je kan altijd je website of webshop laten hosten bij Intraweb. Hier vindt je een overzicht van onze hostingpakketten.

Stap 2: Comprimeer afbeeldingen

Een belangrijke factor in de snelheid van je website is de grootte van de bestanden die geladen moeten worden. De kwaliteit van afbeeldingen blijft verbeteren en de bestandsgrootte groeit helaas mee. Van vroeger afbeeldingen van slechts enkele kilobytes, spreken we nu al van afbeeldingen van heel wat Megabytes.

Het is dan ook zeker aan te raden al je afbeeldingen goed te comprimeren, dit zal ervoor zorgen dat de afbeeldingen een kleinere bestandsgrootte krijgen wat resulteert in een snellere website. Dit kan gemakkelijk via Photoshop of met plug-ins zoals Smush, Optimus, Imagify,… Meer uitleg over het comprimeren van afbeeldingen kan je in deze blog terugvinden.

Stap 3: Maak gebruik van caching

Caching wat is dat? Een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken. Je website wordt na je eerste bezoek opgeslagen in de browser, waardoor dat bij een nieuw bezoek de pagina niet volledig opnieuw van de webserver gehaald moet worden.

Standaard staat caching niet ingesteld maar het is erg makkelijk om caching te activeren. Met een WordPress website kan dit via verschillende plugins zoals WP RocketW3 Total Cache en WP Optimize.

Zorg voor front-end caching (JS en CSS minify’en, GZIP) en het limiteren van HTTP-requests. Daarnaast kan je ook gebruik maken van back-end caching. Intraweb kan zorgen voor een goede caching configuratie.

Stap 4: Controleer je actieve plug-ins

Wat een veel voorkomend probleem is, zijn teveel onnodige WordPress plug-ins. Ga na welke plug-ins ECHT nodig zijn. Controleer of er gedeactiveerde plug-ins tussen zitten en verwijder deze. Op je WordPress website gebruik je best maximum +- 15 plug-ins.

Let wel op, er zijn plug-ins die vrij licht zijn en sommige plug-ins zijn dan net weer heel zwaar. Als je enkel lichte plug-ins gebruikt zal dit mogelijk geen verschil bieden in de snelheid.

Stap 5: Controleer de PHP versie

WordPress websites zijn gebasseerd op de scripttaal PHP. De versie van PHP kan serieuze invloed hebben op de snelheid van je website. Staat je website al enkele jaar online? Controleer dan de versie en kijk om deze via de webhosting te updaten naar de laatste versie.

Better safe than sorry, maak uit veiligheid eerst een back-up van de website met de oude versie van PHP alvorens aanpassingen te maken. Je wilt niet voor verrassingen komen staan.

Post Tags :

Intraweb

Digitaal marketingbureau dat gespecialiseerd is in brandoptimalisatie, conversiemarketing en webdesign

Volg ons

Enkele vragen?

Heeft u nood aan een professionele website, betere vindbaarheid in google of betere conversie?